Фабрика ударних дронів FPV: «Колібрі», що вражає ворожі цілі

Фабрика ударних дронів FPV – спільний проєкт благодійного фонду Хвиля’91 і Національної гвардії України. На фабриці розробляють і виготовляють безпілотники, оснащені системою управління польотом FPV (first person view – вид від першої особи).

Чому саме ці дрони?

  • Ударні дрони FPV ефективні на полі бою, притому їхня собівартість є відносно демократичною – 200-300 доларів. Для порівняння: якщо DJI Mavic 3 Fly More Combo коштує приблизно 2,5-3 тисяч доларів, до того ж їх експортують в обмеженій кількості, то собівартість нашого дрона складає 200-300 доларів. Тобто ймовірність, що вісім-десять FPV влучать у ціль, більша, ніж у одного «мавіка». Однак найефективніше дрон FPV працює в парі саме з «мавіком», який розвідує та визначає ціль, а також завдяки якісній камері може зафіксувати момент ураження ударним дроном.
  • Одна з ключових переваг FPV-дронів – їхня здатність до ведення ударних операцій. Вони уражають ворожі цілі з великою точністю й мінімальним ризиком для власних сил. Мають високу маневреність і можуть проникнути у важкодоступні місця: двері будівель, вузькі простори або відсік танка. При правильному застосуванні ці безпілотники успішно вражають ворожі цілі: окопи, БТРи, пікапи, КамАЗи.
  • На ударні дрони FPV майже не діють засоби РЕБ (радіоелектронної боротьби): за досвідом військових, це 1 зі 100 випадків. Тобто такий безпілотник є фактично невидимим для окупантів, а отже, діє без перешкод з їхнього боку.

Сюжет «Інтера» про фабрику ударних дронів FPV і школу БпЛА

Базова модель ударного дрона FPV – «Колібрі»

Його характеристики:

  • відстань застосування – до 6 км;
  • вантажопідйомність – до 1 кг;
  • час у польоті – до 15 хв.;
  • швидкість польоту без боєприпасу – до 170 км/год;
    рекомендована швидкість під час бойового вильоту – 40-60 км/год.

Робота ударних дронів FPV

Чи знали ви, що...
Ударний дрон FPV не обов’язково запускати в один бік, його можна використовувати й багаторазово. Знизу безпілотника кріпиться снаряд, який знищує ціль. Однак якщо ціль незначна, то так само можна закріпити і скидач – тоді дрон може скинути боєприпас і повернутися. Це мінімізує витрати на виробництво.

Інтерв’ю з інженером фабрики ударних дронів FPV

Благодійний фонд Хвиля’91 з перших днів повномасштабного вторгнення надає військовим дрони. Долучайтеся до підтримки армії за реквізитами:

  • ПриватБанк: 5169 3324 3009 7751
  • Рахунок UAH: UA373282090000026005000022439
    Банк: Південний ЄДРПОУ: 44687338 Отримувач: БО “БФ “ХВИЛЯ 91 ЮА” Призначення платежу: Благодійна допомога
  • Більше реквізитів за посиланням.
Банка monobank